Friday, April 14, 2017

Yusuf Minggu 14 :: Majlis Hari Jadi πŸŽ‚πŸŽπŸŽ‰

Jumaat, 14 April 2017, 17 Rejab 1438H


Ini cerita lama. Hari Jumaat April 7, punya cerita.


Disebabkan kemalasan mama Yusuf lambatlah ceritanya masuk blog. Tak mengapalah kan...tak ada guru besar yang nak marah! ^__^

# meja kek

# kek hari jadi untuk 9 orang [Jan - April]
Yusuf pun termasuk senarai lah sebab dia lahir Mac.

Majlis bermula pukul 3:30 petang. Tetapi saya dan seorang lagi mommy datang 15 minit awal dari jadual sepatutnya. Melangkah masuk dengan membawa belon dan kek seperti yang ditugaskan oleh cikgu. Kami terus saja ke dapur dan menyusun belon dan kek. Cantik ke idok kome?...


Waktu ni saya nampak Yusuf dalam kelas tengah bersiap pakai baju. Anak-anak lain ada yang sedang mandi. Menjerit-jerit dalam bilik air bila terpandang mokcik KB masuk bawa belon. Amboi amboi amboi, amboi amboi amboi! ^_~.


Dah siap menghias, sempatlah saya mengambil gambar meja dan kek di atas tu sebelum emak-emak dan anak-anak menyerbu masuk ruang dapur.

Birthday boy pemilik nama Yusuf...hehehe

#1 birthday boys and girls Jan-April
#2 bergambar dengan ibubapa. Ada juga parents yang tak datang...so sad. (-___-)

#1 teachers
#2 makanan -nasi goreng kampung dengan ayam goreng. Minuman -air sirap laici

# anak-anak sedang makan bersama ibubapa dan teachers. Mana yang tiada ibubapa datang, mereka makan dengan kawan-kawan. Di bulan lain, giliran mereka pulak sambut birthday! Fair n square lah kan ^_^

Sesudah makan-makan, anak-anak taska ni ada acara bersama ibubapa. Kami main musical chairs. Gambar takde lah ya sebab saya pun turut sibuk tawaf kerusi dengan Yusuf. Over jugaklah saya sebab emak-emak yang lain rancak bergebang kat tepi dinding!  Bukannya apa, saja nak pastikan si anak dapat kerusi dan tak terkeluar di permulaan acara....haha ^_~

# main musical chairs. [gambar gegar vaganza seperti tangan mengalami parkinson]
Gambar ni saya ambil senyap-senyap dari facebook taska. Jangan tak tahu, saya sudah ada fb...hehehe

Sebelum balik, ada penyampaian hadiah hari jadi kepada anak-anak yang terlibat. Hadiah disampaikan oleh.......ehem, ehem, Mama Yusuf T__T. Maka, lagi sekali gambar Yusuf terima hadiah tak dapat dirakam. Saya dok tunggu kot-kot cikgu nak post kat whatsapp, namun dah seminggu ni nampak gayanya macam nan hado je!

# penyampaian hadiah birthday. Gambar Yusuf terima hadiah tak ada ya tapi Yusuf tetap ada di sisi mama sebagai pengiring. Setia sangat dengan mamanya. ^_^


Jom tengok hadiah yang Yusuf dan kawan-kawannya dapat dari taska...



Tabung duit dengan sehelai facial towel.

Pemilihan dan pembelian hadiah diuruskan oleh ibu yang tak terlibat dengan majlis ni. So, pasrah ajer lah apa yang ibu ni pilih dan saya terima dengan hati yang terbuka. ^_^




p/s: perbelanjaan majlis seperti kek, belon, hadiah adalah menggunakan duit tabung/kutipan bulanan dari ibubapa. Cuma makanan dan minuman saja disediakan oleh pihak taska. HarΓ p maklum! 


# gambar dari fb





Monday, April 10, 2017

Yusuf Minggu 14 :: Haiwan Jinak 🐹πŸ₯πŸ‘πŸ“

Isnin, 13 Rejab 1438H

Minggu lepas, anak-anak taska belajar mengenali haiwan-haiwan jinak dengan melakukan aktiviti berkisar haiwan tersebut. ^_~

ISNIN : Kucing meow meow 

Sabar menanti cikgu datang
Bila cikgu letakkan meja, mereka sudah tahu apa perlu buat. Tak perlu menunggu arahan cikgu untuk duduk di meja aktiviti.

Membuat muka kucing daripada piring kertas. Hari Isnin lalu, Yusuf sambung cuti lagi sebab belum sihat sepenuhnya.

SELASA : D is for Duck quack quack

Menampal kolaj gambar itik

Yusuf - hari pertama ke taska selepas cuti demam selama seminggu.
Banyak mendiamkan diri ajer, kata cikgu...
Mood belum mari lah tuuu

KHAMIS : Baa baa white sheep

Menampal kapas pada gambar biri-biri

JUMAAT : Ayam kok-kok-kok

sedang menanti cikgu untuk membuat topeng ayam

Topeng sudah siap. Masing-masing menggayakan topeng mereka dan membuat pergerakan terbang, merangkak dan melompat sesama sendiri...hihihi ^__^

Topeng ayam kepunyaanYusuf
T___T










Wednesday, April 5, 2017

Yusuf Minggu 13 : Oh! Jam Tanganku ⌚⌚⌚

Rabu, 8 Rejab 1438H


Tak tahulah apa sebabnya ya, hari Selasa lepas Yusuf di taska buat DIY jam tangan. Jika diikutkan tema minggu itu ialah makanan dan minuman.


Agaknya, ini sorotan daripada aktiviti minggu sebelum itu kotnya lah. Tak sempat nak buat, bersambung di minggu berikutnya. Apa-apa pun saya tak pernah kisah pun apa saja aktiviti yang dijalankan di taska tu, asalkan anak-anak seronok bermain dan belajar ☺

Teacher dan anak murid sebelum memulakan projek jam tangan. Cikgu tunjuk jari, Yusuf pun ikut sama sambil tersenyum. Mama yang tengok gambar ni boleh tersenyum melihat gelagat si Yusuf. 😊

Proses mengecat kertas gelung tisu dengan warna air. Tekunnya masing-masing! Sudah siap, cat dibiarkan kering dahulu, kemudian anak-anak diberi tiduuuur....πŸ˜ͺπŸ˜ͺπŸ˜ͺ
Mesti lena tidur sebab penat mengecat!


Sebelah petang, mereka menyambung tugas yang belum siap - menampal kain felt sebagai muka jam dan dilekatkan pada gelung yang dicat tadi.

Akhir sekali, bila sudah siap bolehlah bergaya dengan jam buatan sendiri. Yusuf ada dua jam di kanan dan kiri tangan sambil tersenyum kambing...hehe
Amboiii dia, melampau! πŸ˜€

















Tuesday, April 4, 2017

Yusuf Minggu 13 : Makanan Dan Minuman πŸŠπŸ’πŸΉ

Selasa, 7 Rejab 1438 H


Hari ini berkisah aktiviti si comel Yusuf lagi 😊. Janganlah bosan nak mengadap gambar-gambar Yusuf di taska yang melambak ni. InsyaAllah akan dimuat-naik ke dalam blog sampai hujung tahun gamaknya.


Sebab musababnya - satu: mama Yusuf dah malas nak memikir idea untuk menulis. Kedua: gambar Yusuf yang banyak-banyak ni cukup ler nak buat modal entri tiap-tiap minggu! Tempek gambar ajer, tak payah mengarang ayat panjang-panjang. hehe 😁


Minggu lepas, Yusuf datang taska dua hari saja, Isnin dan Selasa. Hari Rabu datang sekejap, lepas tu cikgu minta untuk ambil semula sebab badannya panas sampai 39.1°. Namun, sempat juga mewarna gambar buah ^_~ 


Tema pembelajaran minggu lepas - makanan dan minuman. Macam biasa, tempek gambar ajer, ^_^

ISNIN:- Oren

Makan buah oren

Mewarna gambar oren

Yusuf sedang mewarna dengan khusyuk dan tawaduk

RABU :- mewarna buah strawberry

KHAMIS :- roti & jem

#1 menyapu jem strawberry pada roti
#2 bila roti dah disapu jem, makan ler secara jemaah
Yusuf jangan dicari, ponteng sebab demam

JUMAAT:- menyediakan minuman

Memasukkan carrot ke dalam mesin pengisar
untuk dijadikan jus

Cikgu dan murid-murid
Yusuf takde πŸ˜‘


Aktiviti hari Selasa, esoklah saya tempek gambar. hihihi T__T










Sunday, April 2, 2017

Saya, Anak dan Gajet

Ahad, 5 Rejab 1438H

Entri ini saya copy and paste dari akaun instagram @lookisslah kepunyaan seorang ibu hebat bernama Adlil Rajiah yang menjadi idola saya sejak beberapa tahun lalu.

Saya c&p tulisan beliau sebagai peringatan kepada diri sendiri yang mempunyai anak kecil berumur 2 tahun.

Entri ini juga menjawab persoalan mengapa saya sering senyap tak timbul-timbul dalam beberapa group whatsapp. Bukan menyepi atau tak berminat nak menyampuk, tapi handphone saya yang selalu tersimpan rapi dalam beg sampai tak sedar kehabisan bateri.

Sekali caj, tengok beratus mesej masuk...Oh! sadis betullah, kan. πŸ˜‚ πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

********

  • Ketagihan gajet bukan isu kecik-kecik dah sekarang ni.
    It’s almost everywhere,
    it occurs to almost every single human being.
    Dari budak-budak sampai lah ke orang dewasa.

    Kalau dulu, punyalah susah nak tengok orang pegang handphone.
    Tapi sekarang, susah nak tengok orang tanpa handphone.
    Kan?

    Dan hampir 80% manusia yang memiliki handphone adalah Nomophobia.
    Iaitu mempunyai behaviour yang tak boleh hidup tanpa handphone.
    Handphone mesti sentiasa di tangan.
    Kalau tak, rasa gelisah semacam.

    So bila kita golongan dewasa ni dah semakin ketagihan gajet,
    slowwwwwly kita sebenarnya sedang membawa anak kepada ketagihan yang sama.
    Kenapa?

    Sebab in parenting—
    We always lead by example.
    Sedar atau tidak,
    anak-anak sedang melihat, meniru dan mencontohi kita.

    Didikan adalah bukan berbentuk nasihat semata-mata,
    tapi contoh dan sikap yang kita tunjukkan adalah yang paling membentuk anak-anak sebenarnya.

    Dah macam-macam isu dapat kita lihat pada generasi anak-anak kita sekarang.
    Kurang ransangan saraf.
    Kurang kemahiran kognitif.
    Kurang ketahanan fizikal.
    Kurang kemahiran bertutur dan berkomunikasi.
    Kurang kawalan emosi, dan tantrums yang teruk.
    Dan macam-macam lagi.

    Betul, semua ni bukan berpunca daripada pendedahan gajet semata-mata,
    tapi gajet adalah salah satu punca utamanya!
    Anda boleh search di Google Scholar,
    dalam kajian psikologi atau perkembangan kanak-kanak tentang kesan gajet terhadap anak-anak.

    Anda mungkin takkan percaya sekarang.
    Tapi saya pasti anda akan mula percaya, bila kesan-kesan tersebut mula terlihat pada anak-anak anda nanti.
    Na’uzubillahi min zalik.

    So hari ni, saya nak kongsi beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mengurangkan ketagihan atau keinginan gajet pada anak-anak.
    Sebab menurut kajian, ketagihan gajet yang tidak dikawal dan dibiarkan berlarutan,
    akan membantutkan perkembangan anak-anak dan meninggalkan kesan negatif pada behaviour mereka sehingga boleh menjadi amat mirip seperti autisme.

    So control now,
    before it’s too late.
    .
    Berikut adalah 6 perkara yang wajib anda buat, jika mahu kurangkan ketagihan gajet pada anak-anak dengan cepat:
    .
    Read more below πŸ‘‡πŸ‘‡�

  • 1) Jangan charge handphone / tab sehingga full.

  •      [ini yang selalu saya buat]


  • Charge gajet sehingga 15-20% sahaja untuk mengehadkan penggunaan secara tidak langsung. Anak-anak akan terpaksa berhenti main gajet sejurus bateri habis, dan mula mencari aktiviti lain untuk dilakukan.

  • 2) Set passcode, and fahamkan anak bahawa gajet itu kepunyaan ibu bapa.

    Jangan pernah beri hakmilik gajet kepada anak-anak.
    Fahamkan mereka bahawa gajet tersebut adalah hak milik ibu bapa,
    dan mereka mesti patuhi peraturan yang disediakan.
    Pasang password pada gajet dan jangan benarkan anak key-in password tersebut sendiri.

    3) Limit the time.

    Tetapkan had masa untuk gunakan gajet pada satu-satu masa.
    Menurut kajian, anak di bawah 9 tahun, had masa selamat untuk didedahkan gajet adalah 15-20 minit untuk satu-satu masa.
    Dan pendedahan maksimum adalah 1 jam sehari.
    Ini bukan sahaja untuk gajet,
    tapi termasuk juga pendedahan TV.

    4) Teamwork is important

    Pastikan anda suami isteri faham rule yang sama.
    Jangan bila isteri larang anak guna gajet,
    Suami pulak bagi anak guna gajet.
    Atau sebaliknya.

    Teamwork is key.
    Ibu bapa yang tiada teamwork dalam mendidik anak,
    akan perlahan-lahan kehilangan kuasa dan hormat daripada anak kelak.

    5) Mealtime and bedtime = no gadget at all

    Tetapkan bahawa waktu makan dan waktu tidur adalah waktu haram untuk guna gajet.
    Peraturan ini bukan saje perlu dipatuhi oleh anak-anak, tapi juga mesti dipatuhi oleh ibu bapa.
    Ingat, anak-anak melihat contoh dan sikap ibu bapa,
    bukan nasihat ibu bapa.

    6) Find alternative activities to gadget.

    Kenalpasti minat anak-anak anda dan jadikan itu sebagai aktiviti alternative untuk mengalih perhatian mereka daripada gajet.

    Berikut adalah 4 aktiviti yang bagus untuk mengalih perhatian anak daripada gajet, seterusnya mengurangkan ketagihan gajet bukan saje untuk anak-anak, tapi juga untuk kita ibu bapa.

  •  πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
  • 1) Physical or Outdoor Activity

    Banyakkan fizikal aktiviti contohnya jogging, bermain di taman permainan, etc.
    Atau kalau takde masa untuk keluar,
    buat some physical activities di rumah contohnya,
    basuh kereta bersama anak-anak,
    siram pokok atau berkebun bersama anak-anak,
    menari dan bersenam mengikut rentak lagu,
    mengemas rumah, menyapu atau mengemop bersama anak-anak.

    2) Alternative Bedtime Routine

    Kalau sebelum ni anda selalu habiskan masa sebelum tidur dengan gajet,
    Sekarang ubah dengan rutin lain.
    Contohnya, reading books, main board games, melukis/mewarna, berbual dengan anak-anak, etc.

    3) Responsibility is priority.

    Latih diri dan anak-anak untuk selesaikan setiap tugasan atau tanggungjawab dahulu, sebelum melayan gajet.
    Senaraikan “things-to-do” anda dan anak-anak setiap hari, dan pastikan setiapnya selesai.

    Contohnya,
    Buat homework,
    Mengaji 2 mukasurat,
    Siapkan beg dan baju sekolah,
    Kemas bilik.

    4) Social activity

    Libatkan diri dan anak-anak dengan aktiviti sosial seperti playgroup, gathering, family day dan sebagainya.
    Latih diri dan anak-anak untuk lebih berinteraksi dengan “real people” instead of gadget or social media yang sebenarnya menjadikan kita semakin anti-social.


    Itu saje perkongsian dari saya untuk sesi #SharingbyFounder kali ni.
    Semoga kita sama-sama dapat menjalinkan hubungan yang lebih akrab dengan anak-anak, dan bukan dengan gajet.

    Salam sayang,
    @rajiahnasir .