Saturday, October 21, 2017

Yusuf Minggu 41 :: Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas


#tema : pekerjaan, komunikasi, masa

Minggu ke-41 ni, ibubapa diberi tugasan untuk menjalankan aktiviti bersama-sama anak taska. Aktiviti dalam kelas ni, aduhai sangatlah mencabar bagi mama. Al-maklumlah, mama Yusuf tak dilahirkan untuk jadi chek-e-gu (^_^).

Teacher akan beri tajuk/tema, manakala, parent kenalah  fikir sendiri idea dan kreativiti yang nak dipersembahkan. Termasuk juga segala bahan untuk aktiviti, tiada peruntukan ya. Sendirian berhad dari makpak....hehe.

Kita tengok nanti ya, mama akan entrikan satu per satu setiap penglibatan parents kawan-kawan Yusuf ni. Nampaknya semua berbakat.


09/10/2107 (ISNIN)

Aktiviti 1 : Mewarna gambar kapal terbang.
Teacher beritahu 'Yusuf mewarna sedikit sahaja. Pujuk-pujuk sampai ticer warna sama-sama pun, Yusuf warna sikit saja. Macam tak berminat je.'



Aktiviti 2 : Bermain blok kayu


10/10/2017 (SELASA)

Aktiviti 1 : Latihan motor halus.
Menguntai manik ke tali. Kata teacher, ' Yusuf dah terror. Yeahh!'

Aktiviti 2 :

KLIK SINI : Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #1



11/10/2017 (RABU)

Aktiviti 1 : Aktiviti fizikal
Menari chicken dance


Aktiviti 2 :

KLIK SINI : Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #2

KLIK SINI : Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #3



12/10/2017 (KHAMIS)

Pagi ni, Yusuf tak pergi taska sebab tak sihat. Tapi waktu petang datang juga kerana mama terlibat dengan aktiviti dalam kelas. Maka, Yusuf pun ikut lah mama ke taska. ☺

Aktiviti :

KLIK SINI : Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #4

KLIK SINI : Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #5



13/10/2017 (JUMAAT)


Aktiviti 1 : Mari mengira

Aktiviti 2 : Let's read


Penglibatan seorang lagi parents yang sepatutnya dijadualkan pada hari Selasa (10/10/2017) terpaksa ditunda ke hari Isnin minggu ke-42. Ditangguhkan kerana parents tersebut menziarahi kematian saudara mereka.

Maka, aktiviti penglibatan mereka minggu depan lah mama update ya. 

Selamat berhujung minggu. Bye...








Mickey Clock by Mama Miqa


Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #5

Tarikh : 12/10/2017 (Khamis)
Tajuk : Jam dan Masa


Peserta ke-5 : MamaPapa Miqa
(oppss, gambar mamanya takde)

Selepas Mama Yusuf selesai dengan 'rainbow clock', giliran parents Miqa pula present dengan tajuk yang sama.

Mama Miqa sangat kreatif ya. Daripada sekeping piring kertaa pun boleh jadi seekor mickey mouse.....hehe.

Sayangnya, sewaktu nak buat jam mickey, takde gambar juga. Sibuk sangat kami nak siapkan mickey hingga terlupa nak ambil gambar.


Mickey Clock yang sudah siap

Mickey Clock & Rainbow Clock










Let's Make A Rainbow Clock With Mama Yusuf

Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #4

Tarikh : 12/10/201 (Khamis)
Tema : Jam dan Masa

Peserta ke-4 : Mama Yusuf


Hari ini tibalah giliran mama yusuf untuk menjalankan aktiviti bersama anak-anak. Semasa teacher beri tajuk aktiviti, alangkah senangnya dalam hati....Dalam fikiran hanya teringatkan jam aje. Alahai nak buat jam kan, bukannya susah sangat!.

Sejak dah tahu apa nak dibuat, mulalah otak ligat berfikir. Tiap-tiap hari pulak tu, fikir....jam apakah? jam apakah?....sampaikan terbawa-bawa ke tidur. Apa sudah jadi dengan mama yusuf? 😂😂😂

Nama aje jam, bila idea sudah mendatang, bukan setakat bakat terpendam dikeluarkan, malah keringat juga diperah-perah rasanya. Basah ketiak ku di malam hari, mengerjakan rainbow clock ni. Bersabar ajelah.

Bahan untuk rainbow clock sudah siap

Ini hasil yang aku buat untuk enam orang students. Enam warna, enam pasang jarum, 72 nombor (bulat-bulat), 72 batang (aiskrim). Semuanya ku bikin sendiri. Pengsan!

Sebelum tu, batang aiskrim nak beli aje di Mr DIY. Apabila sudah panjat tangga Mr.D, batang aiskrim habis stok pulak dah. Aduh, duh, duh.....terpaksalah men'diy' sendiri batang aiskrim!

Di hari kejadian......tengok gambar aje ya.

Gambar ketika pembikinan, takde pulak. Sedar-sedar dah siap jam nya....(^_^)


Membantu anak ni, meletakkan jarum jam.


Teacher pun kena tolong sama. Nak harapkan students buat sendiri, sampai malam tak siap agaknya.




Tada....jam dah siap (^_^)













Wednesday, October 18, 2017

Berkenalan Dengan Gajet IT Bersama Mama Danial

Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #3

Tarikh : 11/10/2017 (Rabu)
Tajuk : Perhubungan dan Kominukasi

Peserta ke-3 : Mama dan Papa Danial

Mama Danial sedang bercerita tentang gajet

Anak-anak khusyuk mendengar

Eh! dah berdiri pulak.....nak buat apa tuuuu?

Oh! menari (^_^)

Selesai menari, dapat hadiah iphone satu seorang


Bergaya dengan ipone masing-masing ☺
Telefon antik di hadapan tu, jangan diabaikan ya, nak....hihi







Telefon Berbunyi Ring-Ring-Ring Dengan Mama Hazrin

Penglibatan Ibu Bapa Dalam Kelas #2

Tarikh : 11/10/2017 (Rabu)
Tajuk : Perhubungan dan Komunikasi


Peserta ke-2 : Mama dan Ayah Hazrin


 Sesuai dengan tajuk yang diberi teacher, mereka membuat replika telefon dengan anak-anak.

Sambil buat telefon, mereka makan bun ☺

Aktiviti sedang berlangsung

Dah siap pun telefon....(^_^)