Tuesday, May 23, 2017

Yusuf Minggu 17 :: Lawatan Ke Zoo 👪🚌🐾

Selasa, 26 Syaaban 1438 H

Apa khabar semua. Entri kali ni, saya nak melangsaikan draft yang tertunggak buat sekian kalinya. Dah berminggu-minggu tergantung aje ceritanya dek kebizian melanda. Lagi satu disebabkan banyak nau gambau nak ditempek. (^_^). Kena buat part by part pulak dah. Kiranya ini entri part 1 lah. Itulah padahnya, kalau semua gambar termasuk binatang-binatang pun nak masuk blog!


Kejadian saya dan Yusuf pergi melawat Zoo Taiping ni dah lama sangat dah - 26 April yang lalu. Dah nak dekat sebulan dah pun. Pergi atas tema pembelajaran anak-anak taska minggu itu - haiwan liar, jinak, serangga dan seangkatannya lah. Jadi di penghujung pembelajaran, taska buat lawatan untuk anak-anak melihat sendiri kewujudan haiwan di mata kasar mereka. Gamaknya begitulah. Pandai aje saya mentafsirkan pembelajaran mereka.....hehe


Taska mewajibkan salah seorang ibu atau bapa kena jadi peneman. Tak akan pulak nak mengharapkan cikgu menjaga puluhan murid. Mahu bertaburan anak-anak!. Jadi, memang ler tak boleh dielakkan, saya ambil cuti rehat pada tarikh tersebut.

Gambar atas ni, Yusuf dan kawan-kawan sekelasnya bersama ibu/bapa mereka. Dua orang lagi kawan tak dapat ikut serta. 😑


Kami pergi naik bas. Pertama kali Yusuf naik bas. Teruja sangat bila dapat naik bas yang besar tu. Biasalah, mulutnya pun riuh sekampung macam dia sorang je yang dapat naik bas.

Dalam bas, kami dapat sarapan pagi. Berkongsilah makan emak dengan anak - french fries, wedges, nugget, ayam goreng nan seketul, roti krim dan air kotak. Kiri-kanan tangan Yusuf membelasah makanan. Nampak macam sikit tapi sampai kesudah ayam tak berusik pun. (^_~)

Pertama kali juga Yusuf dan mamanya naik tram mengelilingi zoo. Seronoklah juga, takyah penat berjalan. T_T


Tapi sebelum dapat naik tram, kena berjalan kaki juga untuk minit-minit awal perjalanan sebab nak tengok haiwan terkecil di dunia katanya. Kalau naik tram apalah sangat yang nampaknya nanti. Pada saya yang dah berkali-kali bawa anak masuk zoo, haiwannya tetap sama aje, takde yang berubah pun. Namun, demi anak  nak berseronok, kita layankanlah juga.


Ikut rombongan ni, yang lainnya ada renjer untuk beri penerangan satu per satu tentang haiwan. Sikit sebanyak ada lah jugak ilmu baru yang dipelajari. Seorang renjer harganya RM50 ya, bukan free ☺



Antara gambar-gambar Yusuf yang sempat dirakam semasa dalam zoo. Bila di satu-satu tempat persinggahan, dia ralit tengok haiwan. Susah nak pandang kamera pun.

Kami bernasib baik sebab waktu lawatan ni, zoo keeper sedang memberi makanan pada haiwan. Dapatlah tengok burung-burung menangkap balingan ikan, ungka menyambut pisang dan ikan arapaima menyambar makanan. Oii mak! besar sesangat ikannya weyh! Untuk burung putih kat atas tu, sekali diberi makan, 7kg ikan sardin segar.

Orang pun tak ramai sebab lawatan diwaktu pagi hari bekerja. Lengang dan tenang aje zoo. Sesekali terdengar harimau mengaum....hihi


Dah penat berjalan dan belajar haiwan-haiwan, kami soru sepedek tengahari di cafe zoo. Margastua Cafe namanya, kalau tak silap. Sambil-sambil tu, bolehlah merehatkan kaki. Eh! naik tram pun penatlah jugak. Berpoluh-poluh den dibueknya!. Maklumlah dah tak muda lagi, stamina pun merundum dengan maju jayanya. (^_^)

Menu apa hari tu? Anak-anak makan nasi goreng cina dengan sosej. Emak-emak, nasi putih, lauk ayam, sayur labu, ulaman dan sambal belacan. Apa yang dijamu kita hadap jer lah.



Tadi kat atas kata nak buat cerita part 1, part 2 kan? Rasanya tak jadilah. Saya tempek gambar kat sini, semuanya sekali harung yek.......

Beberapa keping lagi gambar Yusuf. Yusuf tengok buaya, dikatanya dinosour (^_~)

Gambar cap ibu dan anak di zoo tepen 😊

Tak lupa gambar cikgu-cikgu yang vouge

Dan tak ketinggalan juga, gambar kenangan beramai-ramai. Kelam dan mendung aje gambar. Yusuf tak nak dok kat mama dia. Gigih dia mencari tempat nak posing berdiri di tengah. Sabo jer lah!

Dah kata pergi zoo, haruslah ada gambar binatang juga. Antara yang sempat ditangkap masuk kamera
\/
\/






Sekian, itu saja kisahnya pergi zoo. Semoga bertemu lagi di lain tahun, from Taiping with love ye kome T___T












Wednesday, May 3, 2017

Amirah dan April

Rabu, 6 Sya'ban 1438H


Subhanallah....sudah 6 Sya'ban kita ya. Cepat betul hari berlalu!


Minggu lepas, Amirah bertanya:

Mama, negara apa kalau dibuang satu huruf jadi benda, Kalau dibuang dua huruf jadi nama orang?

Ada sesiapa yang boleh jawab? ^_^

*** *** ***


Ok lah, hari ni saya nak menulis kisah satu-satunya si anak dara saya, Amirah. Asyik-asyik cerita si adik Yusuf saja, jemu jugak nanti. Bulan April sudah, padat sungguh aktiviti anak dara ni.


Bermula awal bulan dulu, Amirah sudah start training bola baling. Asal saja namanya hari Sabtu dan Ahad, di waktu pagi ada latihan bola baling untuk wakil sekolah. Bila anak ke sekolah, mamanya pun sibuk jugalah berulang-alik menghantar dan mengambilnya.



Dalam pada itu juga, ada satu minggu tu, Amirah terlibat dengan Perkhemahan Pengakap Lencana Keris Emas. Memanglah di Amirah ni tak pernah kenal erti penat. Apa saja aktiviti semuanya nak diharung! Balik rumah sampai sunburnt muka. Itu pun bukannya dia kisah....(>.<)

Selesai perkhemahan, bersambung semula dengan latihan bola baling. Selagi belum sampai hari perlawanan, selagi itulah ada latihan di waktu petang. Enam setengah petang baru habis latihan setiap hari. Mamanya jugaklah yang menunggu.....pfffttt

Pasukan sekolah Amirah berjersey merah

Tibalah hari perlawanan sebenar, pertengahan April yang lepas. Seperti abangnya Amir, mama dan papa tetap datang untuk tengok anak beraksi di padang. Tak kiralah bagaimana corak permainannya, sokongan tetap kena beri. Aku kerja half-day hari tu. Menjerit-jerit tepi padang sebab geram! Amirah banyak kali dapat peluang menjaring gol tapi bolos.


Oh ya! sebelum tu, Amirah minta kasut. Papanya belikanlah juga demi anak nak bermain. Kita ni kan, kalau dah berkahwin, bila dapat anak automatik bertukar status jadi ibubapa. Kalau bertambah anak pula, terus naik pangkat jadi referee (^__~). Maka, seboleh mungkin kena berlaku adil! Malam sebelum hari perlawanan, papa cucuk bank rimau lagi....hahaha. [sesiapa yang faham tu, faham lah ya]


Sayangnya, pasukan sekolah Amirah sampai ke peringkat zon saja sebab mata yang dikumpul tak layak ke peringkat seterusnya. Jadi, habislah sessi-sessi latihan yang meletihkan dan memenatkan badan tu. Aku yang tengok tu pun penat!


Sekarang ni tumpuan hanya pada pelajaran saja. Pagi-pagi lagi, sebelum jam tujuh sudah berada di sekolah sebab ada kelas tambahan. Habis sessi persekolahan, terus bersambung dengan kelas tambahan lagi sampai 3:30 petang. Selesai kelas tambahan, berjalan kaki ke kelas KAFA pula sampai 5:45 petang, kemudian sambung sampai 6:30 petang untuk kelas tambahan SRAI. Cikgu-cikgu nak jaga prestasi sekolah, emak yang stress tengok anak belajar! Huuiih.... stress dibuatnya.


Baru-baru ni Amirah menghadirkan diri di Hari Anugerah Cemerlang sempena keputusan yang baik dalam UPKK nya tahun lepas. Sehari sebelum itu, April 27 adalah hari jadinya yang ke-12. Kami tak buat pun majlis sambutan hari jadi. Saya hanya belikan pizza untuk makan-makan meraikan hari jadi dan kejayaannya.


"Ya Allah, jadikan lah Amirah anak yang sihat sempurna, berakal cerdas dan berilmu lagi beramal."








Saturday, April 29, 2017

Permainan Yang Memantapkan Kemahiran Motor Halus

Sabtu, 2 Sya'ban 1438H

Panjang nau tajuk nya ye......hehe☺

Belek-belek draf entry, ada pulak tertinggal aktiviti yang ini - Minggu ke-10, Yusuf di taska.......

~ bermain lego ~



~ masukkan getah ke batang kayu~


~ membuat kipas dari piring kertas dan menampal sticker pada kipas ~









Friday, April 28, 2017

Yusuf Minggu 16 :: Serangga 🐜🐝🐞

Jumaat, 1 Sya'ban 1438H


Meh main-main dengan serangga pulak. Kita tengok mereka ni takut atau berani ^__^


ISNIN - berkenalan dengan pelbagai jenis serangga

teacher sedang tunjukkan macam-macam jenis serangga. Serangga plastik lah ya. Kalau yang betul, mahu pengsan kena sengat dek lipan!

Sorang-sorang dok pegang pulak. Ikutlah pilihan hati nak yang mana agaknya. Kata teacher, Yusuf suka beno main kelawar.

Masa teacher menghantar gambar dalam group wA, ada juga mak-mak yang geli-geleman nengoknya. Tapi anak-anak relax jer kan. Mama Yusuf pun tengok biasa ajer, tiada perasaan!


SELASA - re-cycle bekas telur jadi semut merah

teacher tengah bagi penerangan agaknya. Semua khusyuk nampaknya tu....


mula mengecat bekas telur.
Masa teacher tengah memotong bekas-bekas telur ni, mulut Yusuf pot-pet-pot-pet bertanya....
"teacher nak buat apa?"
"teacher buat apa tu?"
"teacher nak buat apa?"
"teacher buat apa tu?"

selagi teacher tak jawab, selagi itu Yusuf dok bertanya, ulang-ulang.


Dah siap 5 ekor semut merah.


RABU - fizikal aktiviti, membawa bola ping-pong dalam sudu



JUMAAT - buat ulat beluncas

Yusuf punya ulat yang di tengah-tengah belah atas tu.Macam terputus pulak badan ulat tu eh!








Yusuf Minggu 15 :: Hidupan Air 🐳🐙

Jumaat, 1 Sya'ban 1438H


Sejak dua menjak ni saya sangat sibuk. Bukan sibuk yang biasa-biasa, malah sudah menjadi super duper SIBUK! Alahai ... ... ... apa yang disibukkan tu, tak payahlah masuk blog...^_^


Minggu ni saja, saya asyik cuti dan kerja half-day saja. Isnin cuti umum, Selasa kerja. Kemudian Rabu cuti semula dek kerana gambar di atas. Tersangatlah penatnya! Cerita tentang ni esok-esoklah masuk blog.

Semalam Khamis, kerja half day sebab membawa kakak Amirah buat IC. Pejam celik pejam celik dah 12 tahun si kakak! Hari ni pun half day lagi. Petang nanti nak ke sekolah KAFA, ada anugerah cemerlang. Amirah dah beriya-iya minta mamanya datang sebab dia penerima anugerah. Tak akanlah tak pergi kan. ^_~.



Hari ini nak up dulu kisah aktiviti Yusuf di taska yang dah lama tertunggak. Gambarnya dah lama terperap dalam draf tapi ceritanya ingat-ingat lupa dah!

Dua minggu lepas, Yusuf berkenalan dengan haiwan air. Tengok gambar jer lah.....


ISNIN - Ikan



Mengecat piring kertas untuk buat badan ikan.


Tunjuk ikan masing-masing. Seekor seorang jer ek!


SELASA - Sotong

Buat sotong daripada cawan plastik. Kaki sotong guna straw.

Memasing tersenyum dapat candat sotong kurita. Teacher hantar gambar ni jer. Gambar tengah mengerjakan sotong tak ada.

- sotong Yusuf -


RABU - exercise main badminton




KHAMIS - counting 1,2,3....


Mari belajar mengira biskut.
Habis kira, ngap masuk mulut....
[pantun 2 kerat] ^_^


JUMAAT - starfish 

- menabur garam berwarna di atas gambar tapak sulaiman -